Сана, Йемен — Когато войната на Израел срещу Газа избухна на

...
Сана, Йемен — Когато войната на Израел срещу Газа избухна на
Коментари Харесай

„Омръзнало им от война“: Йеменците се страхуват от нов конфликт след атаките на хутите в Червено море

Сана, Йемен —  Когато войната на Израел против Газа избухна на 7 октомври, Салех Абдула, 48- годишен притежател на супермаркет в Сана, се причисли към пропалестинските всеобщи митинги, изразявайки своята взаимност с обсадения анклав. Никога не му е минавало през мозъка, че въоръжената група Хуси, която управлява столицата на Йемен и огромни елементи от страната, ще се намеси военно.

На 19 октомври боен транспортен съд на Съединените щати прехвана дронове и ракети, изстреляни от Йемен, до момента в който се насочваха към Израел. По-късно групата Хути, която е де факто властта в Северен Йемен от 2015 година, пое отговорност за изстрелването на балистични ракети против Израел, като разгласи, че ще изстреля още.

Абдула чества. „ Когато хусите оповестиха, че изпращат ракети и дронове към Израел, новината повдигна духа ни и провокира възприятие на еуфория “, сподели той.

Но това възприятие беше кратковременно, защото Абдула стартира да размишлява върху последствията от ескалацията, когато странат...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР